Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2014 17:45 - Спортна Издръжливост - Как Да я Повишим и на Какво се Дължи
Автор: fitnesianaboli Категория: Спорт   
Прочетен: 1977 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2016 11:57


Издръжливостта печели не едно състезание и развитието и в много спортове е основна цел. От повишаване на работоспособността си при такива физичеки натоварвания се интересуват и непрофесионалистите. Ще се постарая да ви помогна първо да изясним що е издръжливост. Ще говорим за натоварвания, траещи над 5 минути - тези по-малко от 5 мин изиксват развиетието на сила и силова издръжливост.

Когато спорртистът му липсва издръжливост, значи снабдяването с кислород е слабо, сърдечносъдовата система работи лошо, окислението на мазнините е бавно и в резултат гори по-малко мазнини. Ако издръжливостта не е добра, делът на изгорените калории от гликоген и мускулни белтъци расте, а това е нежелано при всяка тренировка.

Издръжливостта зависи от няколко фактора:
  • работата на централната нервна система, предаваща сигналите от мозъка до изпълнителните органи
  • работата на сърдечносъдовата система
  • дишането и усвояването на кислорода
  • качеството на кръвта (от него зависи преносът на хранителни вещества и кислород до работещите мускули и сърцето, както и изхвърлянето на ненужните метаболити)
  • възможността на организма да се запасява с хранителни вещества.
Как Да Повишим Издържливостта

Тези звена от веригата могат да бъдат стимулирани чрез три инструмента - адекватна тренировка, хранене и приемане на подходящи хранителни добавки и биоактиватори. Първите два са по-комплексни фактори и при тях най-добре най-добре да се подходи индивидуално, затова ще говорим само за суплементите в работата за издръжливост.

Възстановяване

Щом чакаме резултат от тренировка за издръжливост, трябва да сме сигурни, че възстановяваме загубите, затова е необходим прием на протеин и аминокиселини. Тук дозите са значително по-малки от тези за сила и маса. Освен градивен материал тези тренировки изискват повече калории. И тук биха свършили работа високоенергийни добавки като гейнерите. Има и други вид въглехидратни напитки, които се вземат точно преди натоварване - комплекс от няколко вида въглехидрати с различна скорост на горене, осигуряващ постоянен приток на енергия.

Изотонните напитки също съдържат въглехидрати с добавка от минерални соли и витамини. При разтварянето си във вода се получава течност, преминаваща максимално бързо през стомаха, без да го натоварва и да изисква допълнително количество кръва (толкова необходима за работещите мускули). Тези напитки освен енергийните загуби възстановяват и тези от вода, минерални соли и витамини, губещи се от потенето. Задължително е да спазвате предписаното от фирмата производител съотношение вода/вещество. Тази добавка е задължителна при натоварвания по-дълги от 30 мин. Приема се по време на тренировка и след това.

Кислород = Издръжливост

Продължителната работа е свързана с много кислород. Е, затова има продукти, улесняващи снабдяването с него. Най-популярни и използвани са билковите екстракти от mahuang - от тази билка се получава ефидринът, познат и като лекарство за асматици.

Веднъж вече усвоен от белите дробове, кислородът преминава в кръвта, която го транспортира до работещите мускули. Увеличавайки възможността на кръвта за преноса му, всъщност подобряваме издръжливостта на организма. Най-добрата комбинация за подобряване качествата на кръвта е продуктът homa-plex. С него преносът на кислород и хранителни вещества е по-лесен и бърз.

Сърцето като основен фактор за издръжливостта

Говорейки за издръжливост, винаги става дума и за сърцето. Добавки, подобряващи работата му, са “Inosin E”, коензим Q10, L-карнитинът. Друг продукт, подобряващ кръвоснабдяването е Yohimbe - с него кръвта завиря в пряк и преносен смисъл. Доказателство? Ефектът върху ерекцията!

Централната Нервна Система

Продължителната работа изтощава централната нервна система. Добавки като кофеин и таурин увеличават прага на настъпващата умора. Това свойство имат и някои витамини от група В. Но за витамини няма да говорим - просто се подсигурете със силен мултивитаминен комплекс и забравете за тях.

Продукти за повишаване на издържливостта

Има и добавки, ускоряващи образуването на енергия като пируватът - начален метаболит от цикъла на Кребс. Колкото повече от него има в клетъчните депа, толкова повече миниелетроцентрали се отварят в нея. Окисляването на мазнините е процес, доставящ при аеробни натоварвяния най-много от енергията.

Няма конкретен продукт или съставка, която да подобри издръжливостта ви. За нея говорят много фактори. Първо открийте слабото звено във веригата и тогава търсете конкретния продукт. Ако става въпрос за цялостното и подобряване при по-дълги натоварвяния, работете върху всички системи, които я поддържат. За разлика от силата и бързината тя се изгражда най-трудно, но пък ефектът и върху спортиста е най-благоприятен - няма високо кръвно, излишни килограми, холестерол и т.н



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fitnesianaboli
Категория: Спорт
Прочетен: 16871
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930